Chabeso - tradycja i tajemny skład

chabezo - dziwny napój na bazie kwasu mlekowego - Wrocław chabeso - coś nowego i ciekawego, napój we Wrocławiujest napojem o najdłuższej tradycji. Jest to dość nietypowa lemoniada – wyprodukowana na bazie kwasu mlekowego, a dokładniej UWAGA – tzw. prawoskrętnego kwasu mlekowego! Ten napój znany był już w okresie przedwojennym – co czyni go tym bardziej zagadkowym. Chabeso zostało wynalezione już na przełomie wieków, a wynalazł je chemik Ernst Büschler. Jego zainteresowanie tymi cechami kwasu mlekowego wzięło się stąd cytując wypowiedź dr.  Büschlera czytamy:

„Chabeso, w przyjemny i smakowity sposób dostarcza ciału pilnie potrzenych kwasów mlekowych”.
    Dr. Büschler, 17. März 1914

Ze źródeł bardziej naukowych dowiadujemy się:

kwas mlekowy odżywia florę bakteryjną jelit i sprzyja jej szybkiej regeneracji. Uregulowanie środowiska i funkcji jelit bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby. Odciąża ją, ułatwia jej oczyszczanie z toksyn, pomaga w intensywnej regeneracji, sprzyja witalizacji. Można zatem powiedzieć (a propos tej witalizacji), że jest to taki LIZ-VITALIZ wśród napojów.

MNIEJ OFICJALNIE: natomiast nasz kolega - student - określił jasno: jest to baaaaardzo  dobre na KaCa... cóż w dobie karnawału może warto było sięzapoznać z tym napojem. Jeszce do niego wrócimy.